Apa Yang Patut Lakukan Sebelum Beli Kereta

Membeli kereta yang baru atau terpakai boleh menjadi pengalaman menakutkan.

Ramai jurujual kereta boleh memberi tekanan kepada anda untuk meninggalkan kenderaan dengan kenderaan yang dibeli, jadi penting anda bersenjata dengan maklumat tentang kereta yang anda minati, anggaran yang anda mampu, dan nilai perdagangan anda – jika anda mempunyai satu. Dengan butiran ini, anda mempunyai semua alat yang anda perlukan untuk berunding dengan betul.

Berikut adalah 10 tips dan strategi untuk memastikan anda mendapatkan kenderaan bermutu dengan harga terendah.

kereta sewa murah kl

Pikirkan pembiayaan

Sebelum melawat mana-mana pengedar, mempunyai rasa apa jenis deposit yang anda boleh letakkan dan bayaran bulanan yang anda mampu. Ia juga membantu melakukan beberapa penyelidikan mengenai pinjaman auto yang ada untuk mendapatkan rasa apa yang anda layak. Atau cuba perkhidmatan seperti AutoGravity, yang membolehkan anda memilih kadar dan syarat yang sesuai dengan anggaran anda dan kemudian dapatkan tawaran dari pemberi pinjaman.

Semak skor kredit anda

Mengetahui nilai kredit anda juga boleh membantu. Seorang pegawai komunikasi terkenal dari BeenVerified, Justin Lavelle, berkata, “Mempunyai idea yang baik mengenai laporan kredit dan skor kredit anda dan kadar faedah yang ada dapat membantu anda merundingkan kesepakatan yang baik dan menyelamatkan ratusan, jika tidak ribuan, dolar.”

Kedai sekitar

Menyelidik kereta yang anda mungkin berminat sebelum anda menuju ke pengedar, daripada pergi tanpa bersedia. Untuk menentukan jenis kereta yang anda mahu, gunakan sumber seperti US News Best Cars, di mana anda boleh mencari apa-apa dari “kereta terbaik untuk keluarga” ke “kereta terpakai paling bawah 10k.” Sumber lain ialah Autotrader, yang boleh digunakan untuk mencari baru dan kereta terpakai di kawasan anda dengan membuat, model, harga, gaya badan dan banyak lagi.

Bandingkan harga

Lavelle juga menekankan mendapatkan maklumat harga terperinci terlebih dahulu: “Harga kereta di penjual yang berlainan dan gunakan perkhidmatan dalam talian untuk mendapatkan invois dan harga transaksi.” Alat yang boleh dipercayai ialah Kelley Blue Book.

Iklan : Mencari sewa kereta murah kl di kawasan anda ? Layari https://www.karloop.com.my/ untuk keterangan lanjut

Gunakan alat penilaian kereta tapak untuk mengetahui MSRP dan invois peniaga kereta serta pelbagai harga yang boleh anda harapkan untuk dilihat di penjual. TrueCar juga berguna untuk digunakan. Anda boleh mencari dan meminta harga pada mana-mana membuat, model, atau tahun kereta.

Anda boleh mendapatkan panggilan telefon, e-mel, dan teks daripada peniaga dengan segera selepas itu, tetapi mempunyai maklumat dari penjual yang berlainan dapat membantu anda merundingkan harga. Anda juga harus melawat tapak peniaga untuk mencari tawaran rebat.

Risau nilai perdagangan anda

Sekiranya anda mempunyai dagangan, jangan tunggu penjual memberitahu anda apa yang bernilai. Pada Kelley Blue Book, anda boleh mendapatkan nilai yang lebih baik dari masa ke masa supaya anda tahu jika anda menerima tawaran yang baik. Atau cuba tawaran Tawaran Tunai Instan Kelley Blue, di mana peniaga akan memberikan harga yang terjamin untuk perdagangan, menghapuskan tawar-menawar yang rumit di pengedar.

Ujian pemacu potensi pembelian

Anda mungkin mahu lulus ujian memandu jika anda sudah biasa dengan pembuatan dan model tertentu, tetapi Lavelle mengesyorkan mengambil masa untuk melakukannya. “Adalah idea yang baik untuk memeriksa kereta dan memberikan ujian ujian yang baik untuk memastikan semua kerja dan tidak ada keciciran, keriting, atau kentut yang boleh menyebabkan sakit kepala selepas pembelian anda,” katanya.

Lihat sejarah kereta

Sebelum memilih pengedar untuk melawat, cari ulasan pengguna supaya anda boleh mengelakkan daripada mengalami pengalaman buruk. Walau bagaimanapun, Lavelle memberi amaran bahawa hanya kerana kereta yang terletak di tempat yang mempunyai reputasi yang baik dan ternilai tidak semestinya bermakna kereta itu bebas. Jadi dia mengesyorkan untuk menggali lebih mendalam, terutamanya untuk kereta terpakai. “Perkhidmatan seperti CARFAX mewakili bahawa mereka boleh memberitahu anda tentang kehidupan kereta dari pembelian pertama ke hadapan, supaya ia menjadi tempat yang baik untuk bermula,” katanya. Beliau juga mengesyorkan menyemak tajuk, yang boleh anda lakukan secara dalam talian melalui DMV.

Cari rekod pembaikan

Selain memeriksa sejarah pembaikan pada kereta tertentu yang anda minati, Autotrader menyarankan mencari rekod pembaikan dan model. “Semak penilaian kebolehpercayaan JD Power dan Consumer Reports untuk melihat sama ada kenderaan yang anda sedang mempertimbangkan dikenali sebagai yang boleh dipercayai,” kata tapak web tersebut. Ia juga mengesyorkan forum Internet dan perkataan mulut.

Iklan : Mencari kereta sewa kereta kl murah di kawasan anda ? Layari https://www.karloop.com.my/ untuk keterangan lanjut

Spring untuk pemeriksaan

Autotrader juga mencadangkan kepada penjual yang anda perlukan pemeriksaan dari mekanik sebelum membeli untuk memastikan tidak ada masalah. “Walaupun seorang mekanik boleh mengenakan bayaran sebanyak $ 100 atau lebih untuk pemeriksaan semacam itu, ia boleh berbaloi jika ia menyelamatkan anda daripada beribu-ribu ringgit dalam pembaikan yang berpotensi,” katanya. Sesetengah penjual boleh cuba memecat pemeriksaan mekanik. Jangan berikan – penjual boleh menutup isu yang serius dengan kereta. Sekat pemeriksaan dilakukan, atau memikirkan semula pembelian anda.

Ketahui hak anda

Untuk mana-mana kereta baru atau yang digunakan, luangkan masa untuk mengenali pakej jaminan dan dasar pulangan. Adakah anda perlu menambah jaminan? Adakah terdapat undang-undang lemon di negara anda? Pada masa ini, terdapat hanya enam negeri yang mempunyai satu, jadi pastikan untuk memeriksa.

Membeli-belah untuk kereta boleh menjadi menakutkan, tetapi dengan penyelidikan dan persediaan yang betul, anda tidak akan mempunyai apa-apa jenis