Harga Pendakap Gigi

Harga Pendakap Gigi Yang Murah

Apakah Itu Pendakap Gigi?

Pendakap gigi adalah peranti yang digunakan dalam ortodontik yang menyelaraskan dan meluruskan gigi dan membantu kedudukan mereka dengan mengambil kira gigitan seseorang. Di samping berusaha untuk meningkatkan kesihatan gigi. mereka sering digunakan untuk membetulkan underbites, serta malocclusions, overbites, gigitan terbuka, gigitan dalam, gigitan silang, gigi bengkok, dan pelbagai kelemahan lain pada gigi dan rahang.

Penyokong boleh sama ada kosmetik atau struktur. Pendakap gigi sering digunakan bersama-sama dengan peralatan ortodontik lain untuk membantu memperluaskan lelangit atau rahang dan jika tidak membantu dalam membentuk gigi dan rahang.

Harga Pasang Pendakap Gigi

Proses Pemasangan Pendakap Gigi

Pemakaian pendakap gigi bergerak akibat kekerasan dan tekanan pada gigi. Terdapat empat tradisi¬†elemen asas yang digunakan: kurungan, bahan ikatan, dawai gerbang, dan huruf kembar anjal (juga dipanggil “O-ring”). Gigi bergerak apabila wayar gerbang meletakkan tekanan ke atas penyangga dan gigi. Kadang-kadang tumbuh atau band getah digunakan untuk meletakkan lebih banyak tenaga dalam arah tertentu.

Pendakap yang ada tekanan malar, dari masa ke masa, bergerak gigi ke kedudukan yang dikehendaki. Proses ini melonggarkan gigi selepas itu tulang baru tumbuh di untuk menyokong gigi dalam kedudukan barunya. Ini dipanggil pembentukan semula tulang.

Tulang pembentukan semula adalah satu proses biomekanik bertanggungjawab untuk membuat tulang yang lebih kuat sebagai tindak balas kepada aktiviti menanggung beban yang berterusan dan lebih lemah jika tiada membawa beban. Tulang diperbuat daripada sel-sel dipanggil osteoclasts dan osteoblas.

Dua jenis penyerapan semula tulang yang mungkin: penyerapan langsung, bermula dari sel-sel lapisan tulang alveolar, dan penyerapan semula tidak langsung atau songsang, yang berlaku apabila ligamen periodontal telah tertakluk kepada jumlah yang berlebihan dan tempoh tekanan mampatan.

Satu lagi faktor penting yang berkaitan dengan pergerakan gigi adalah pengumpulan tulang. Bone pemendapan berlaku di ligamen periodontal yang terganggu dan tanpa pengumpulan tulang, gigi akan melonggarkan dan lompang akan berlaku distal ke arah pergerakan gigi.

Apabila harga pendakap gigi memberikan tekanan kepada gigi, membran periodontal terbentang di satu pihak dan dimampatkan di pihak yang lain. Jika gerakan ini tidak dilakukan secara perlahan-lahan maka pesakit risiko kehilangan gigi mereka. Inilah sebabnya mengapa penyokong gigi yang biasa dipakai untuk satu tahun atau lebih dan pelarasan hanya dibuat setiap beberapa minggu. gigi biasanya akan bergerak milimeter sebulan semasa pergerakan ortodontik, tetapi ada kepelbagaian individu yang tinggi. mekanik ortodontik boleh berbeza dari segi kecekapan, yang sebahagiannya menjelaskan pelbagai jenis tindak balas kepada rawatan ortodontik.

Untuk mendapat khidmat pendakap gigi. Sila Klik link ini http://www.itsnabilck.com/pendakap-gigi/