Pengesan GPS

Penjejakan GPS

Penjejakan GPS adalah pengawasan lokasi melalui penggunaan Sistem Penentududukan Global (GPS) untuk mengesan lokasi entiti atau objek dari jarak jauh. Teknologi ini dapat menentukan garis bujur, garis lintang, kelajuan tanah, dan arah arah sasaran.

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kl/

GPS adalah “konstelasi” 24 satelit jarak jauh yang mengorbit Bumi dan memungkinkan bagi orang-orang dengan penerima darat untuk menentukan lokasi geografi mereka. Ketepatan lokasi adalah dari 100 hingga 10 meter untuk kebanyakan peralatan. Ketepatan dapat ditentukan sejauh satu meter dengan peralatan khas yang diluluskan oleh tentera. Peralatan GPS digunakan secara meluas dalam sains dan kini telah menjadi cukup murah sehingga hampir semua orang dapat memiliki GPS dan banyak yang dilakukan di telefon pintar, tablet atau peranti navigasi GPS.

Penjejakan GPS tidak ternilai untuk polis, anggota bomba, anggota tentera dan perniagaan kurier besar. Sebilangan besar menggunakan sistem pencari kenderaan automatik (AVL). Sistem AVL secara amnya merangkumi rangkaian kenderaan yang masing-masing dilengkapi dengan penerima radio bergerak, penerima GPS, modem GPS dan antena GPS. Rangkaian ini menghubungkan dengan radio asas yang terdiri daripada stesen komputer PC serta penerima dan antara muka GPS. GPS menggunakan peta interaktif dan bukannya gambar peta statik di Web. Sistem AVL dapat digunakan untuk meningkatkan pertanggungjawaban personel lapangan dan meningkatkan kecekapan prosedur pengiriman syarikat melalui pengesanan dan komunikasi.

Teknologi penjejakan GPS yang lain termasuk senjata GPS yang dapat ditembakkan oleh penguatkuasa undang-undang ke sebuah kereta yang melarikan diri, mengelakkan pengejaran berbahaya. Di beberapa tempat, perwakilan penegak hukum juga menggunakan debu GPS, yang terdiri dari pelacak GPS yang sangat kecil sehingga dapat diletupkan atau digosok pada pakaian sasaran.

Peranti GPS di telefon pintar dan peranti mudah alih lain sering digunakan untuk mengesan lokasi pekerja. Penyokong privasi memberi amaran bahawa teknologi itu juga memungkinkan pengiklan, pemerintah, penggodam dan cyberstalkers untuk melacak pengguna melalui peranti mudah alih mereka.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa kl yang terbaik ? Hubungi 019 967 1127 untuk sewa kereta kl anda. Kaloop Kereta sewa kl terbaik.